Att segla

 

Vi har seglat ”Bettan” i 2 år och stormtrivts. Vi har varit ute och långseglat henne i 4 veckor i sträck två somrar i rad. Vi har seglat fram och tillbaka och hit och dit i skärgården och 1:a året vågade vi oss på att åka till Öland och 2:a året till Trosa.

 

Det är en bra båt för de som vill lära sig segla från grunden. Hon är som man säger om hästar, ”En läromästare”. Man känner direkt i rodret om man gör rätt eller fel. Gör man bara rätt så seglar hon på som bara tåget. I somras på läns, med saxade segel höll vi ifrån en Vindö 40, en ÅH 30 och en 38 fotare utan att anstänga oss. Med revad stor och kryssfock har vi gjort 6,4 knop och endast med kryssfock i läns varit uppe i 6,2  knop. Hon seglar som bäst vid 10-15 graders lutning, dock var vi  nere i 45 grader en gång, ”Bettan” tog det lugn men besättningen blev lite avskräckta.

 

”Bettan” har en tämligen okomplicerad rigg och är lätt att sätta segel på. Det är så lätt att dottern sätter seglen själv helt och hållet men när sonen ska göra det behöver han ha lite hjälp.

 

Bilder